TÖMER

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

SINAV VE ÖĞRETİM YÖNERGESİ

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SINAV YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Balıkesir Üniversitesi’nde öğrenim görecek olan uluslararası öğrenciler ile Ülkemizde Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklulara yönelik olarak açılacak hazırlık sınıflarında yürütülecek eğitim-öğretim programlarının amaçları, uygulanması, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen;

a) BAÜN TÖMER: Balıkesir Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Hazırlık Sınıfı: BAÜN TÖMER’in Dil Hazırlık Sınıflarını,

c) Rektör: Balıkesir Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Balıkesir Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Balıkesir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Balıkesir Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunu,

f) Uluslararası öğrenci: Eğitim amacıyla uyruğu bulunduğu ülke dışında olan öğrenciyi,

ifade eder.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Dil Hazırlık Eğitimi ve Öğretimine İlişkin Esaslar

 

Dil hazırlık eğitim ve öğretimi

MADDE 4- (1) Dil hazırlık eğitim-öğretimi; öğrencilere, okuduğunu ve duyduğunu kavrayabilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini yeterince ifade edebilme becerisini kazandırmak üzere, Avrupa Ortak Dil Referansı (CEFR) çerçevesinde verilir.

(2) Dil Hazırlık eğitimi programları BAÜN TÖMER tarafından düzenlenir. Hazırlık sınıfları kurs takvimi Yönetim Kurulunca belirlenir.

(3) Hazırlık sınıfında öğretim, kur esasına göre yapılır. Kurlar en az 180 en çok 200 ders saatinden oluşur. Haftalık ders saatleri en az yirmi beş ders saati olarak düzenlenir. Gerekli hallerde hafta içi mesai saatlerinden sonra, cumartesi ve pazar günleri de ders ve sınav yapılabilir.

(4) Türkçe hazırlık eğitimine kayıt yaptıran öğrenciler için hazırlık eğitimi derslerine devam zorunludur. Her bir kurda derse %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenci, öngörülen toplam kur ders saatinin %20’sine devam etmemesi halinde devamsızlıktan kalır.

(5) Devamsızlıktan kalan öğrenciler kur sonu sınavına alınmayarak kur tekrarına yönlendirilirler. Ancak bir öğrenci aynı kurda üst üste 3 defa devamsızlıktan kaldığı takdirde BAÜN TÖMER ile ilişiği kesilir.

(6) Türkçe hazırlık sınıfına devam etmiş ve kuru başarıyla tamamlamış olan öğrencilerin kur sınav sonuç belgelerinde; dil bilgisi yeterliği, dört temel beceri alanlarına ait puanları ve dil hazırlık eğitimini başarıyla tamamladığı yazılır.

(7) Türkçe hazırlık sınıfına kayıt olan öğrenciler, akademik takvimde belirlenen süreler içinde kurs ücretini BAÜN TÖMER tarafından ilan edilen Üniversitenin Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün hesabına öder.

(8) Türkçe hazırlık eğitimine kayıt yaptıran öğrenciler bu süre içerisinde kayıtlı oldukları eğitim öğretim programlarından ders alamazlar. Fakat eğitim dili Türkçe olmayan programlara kayıtlı öğrencilerde, öğrencinin ders programı göz önüne alınarak dilekçeyle BAÜN TÖMER’e başvurması halinde Yönetim Kurulu kararınca kaydı değerlendirilmeye alınır.

(9) Güz ya da bahar döneminde ders seçimi yapan öğrenci bölümünde derslere devam ederken aynı zamanda da BAÜN TÖMER’den kur eğitimi alabilir. Ancak kursiyer, BAÜN TÖMER’deki devam şartlarına uymak zorundadır.

(10) Hazırlık sınıflarına dersi dinlemek ya da gözlemlemek için misafir öğrenci kabul edilmez.

(11) Türkçe hazırlık eğitimi süresi en fazla iki yıldır.

 

Kayıt

MADDE 5- (1) Kayıt esnasında Türkçe Yeterlilik Belgesi’ni Öğrenci İşleri Birimine sunamayan uluslararası öğrenci, kabul belgesi aldığı bölüme/programa kaydolamaz. Türkçe hazırlık eğitimini, BAÜN TÖMER’de alabileceği gibi Yunus Emre Enstitüsü’nün kur eğitimleri veya Türkçe Yeterlilik Sınavlarına katılarak da alabilir.

 

Muafiyet

MADDE 6- (1) Üniversitenin ilgili Fakültesi/Enstitüsü tarafından ilan edilen kayıt takvimine göre kayıt başlangıç tarihinden önce Türkçe hazırlık eğitimini almış olduğu Yunus Emre Enstitüsü’nün kur eğitimi sertifikasını, Yunus Emre Enstitüsü’nden aldığı TYS sonuç belgesini veya diğer üniversitelerden aldığı TÖMER kurs bitirme sertifikasını getirdiği takdirde öğrencinin muafiyeti kabul edilir.

(2) Balıkesir Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesine göre Yunus Emre Enstitüsü’nün sınavı hariç herhangi bir üniversiteden alınan Türkçe Yeterlilik Sınav sertifikası ve kur sınavı sertifikası kabul edilmez.

(3) BAÜN TÖMER, getirilen sertifikalarda ya da muafiyet belgelerinde herhangi bir şüphe veyahut tereddüt olması halinde sertifikayı kabul etmeyebilir.

(4) Kayıt tarihleri arasında Üniversiteye Türkçe yeterlilik sertifikası sunamayan öğrencinin BAÜN TÖMER’in yapacağı Türkçe yeterlilik sınavına girmesi zorunludur.

(5) BAÜN TÖMER tarafından yapılan sınavdan sonra öğrencinin başka bir dil öğretim merkezinden getireceği sertifika kabul edilmez.

(6) Yunus Emre Enstitülerinin Türkçe Yeterlilik Sınavları da dâhil olmak üzere Türkçe Yeterlilik Sertifikalarının geçerlilik süresi 2 (iki) yıldır.

(7) Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Türkiye’de tamamlamış bir öğrenci yine eş değer derecede bir programa kayıt yaptırmak istiyorsa mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde kayıt yaparsa Türkçe hazırlık eğitiminden muaf sayılır.

 

 

 

Yeterlilik sınavı

MADDE 7- (1) Yeterlilik sınavının uygulamasına ilişkin esaslar, ilgili birim ve kurulları BAÜN TÖMER Müdürlüğü tarafından belirlenir. İlgili birimlerin ve BAÜN TÖMER Müdürlüğünün önerisi ile “Yeterlilik” sınavı her öğretim yılının belli dönemlerinde BAÜN TÖMER Müdürlüğü tarafından yapılır.

(2) Yeterlilik sınavından başarısız olan öğrenciler tekrar sınava alınmazlar.

(3) Yeterlilik sınavı için mazeret sınavı düzenlenmez. Sınav ücretini ödeyip bir sınava katılmamış olan öğrenci BAÜN TÖMER’de kur eğitimine başlamamış olmak ve sınav ücretini tekrar ödemek kaydıyla en yakın tarihteki sınava katılabilir.

(4) Öğretim yılı başında BAÜN TÖMER tarafından yapılacak Türkçe Yeterlilik Sınavından;

a) C1 düzeyi için en az 100 puan üzerinden 85 veya üstü puan alan lisansüstü öğrencileri öğrenimlerine başlayabilir.

b) Ön lisans ve Lisans öğrenimime başlayacak öğrenciler için, B2 düzeyi olan 70 puan veya üstü bir puan almış olmak yeterlidir. Fakat Lisans eğitiminde öğrencilerin 3. yarıyıldan ders seçimi yapabilmeleri için C1 düzeyinde belge almaları gerekir.

c) C1 düzeyinde belge alamayan öğrenciler 3. yarıyıldan ders seçimi yapamazlar. Bu öğrenciler BAÜN TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü’nden C1 kur eğitimini yaz okulu süresince almak ya da Türkçe Yeterlilik Sınavına katılıp başarılı olarak C1 seviyesindeki Türkçe yeterlilik belgesini öğrenci işlerine sunmak zorundadır.

(5) BAÜN TÖMER tarafından yapılan Türkçe Yeterlilik Sınavlarında dil bilgisi yeterliliği ve dört beceri üzerinden alınacak toplam puan aralıkları yüz üzerinden olmak üzere aşağıdaki gibidir:

 

Puan Aralığı

Kur Düzeyi

0-35

A1

36-49

A2

50-69

B1

70-84

B2

85-100

C1

 

 

Seviye tespit sınavı

MADDE 8- (1) Seviye tespit sınavı, hazırlık eğitim-öğretimine kayıt olan öğrencilerin Türkçe dil seviyelerini ölçmek ve bu değerlendirme sonucunda öğrencileri aynı seviyeden oluşan sınıflara yerleştirebilmek için yapılır. Öğrenciler düzeylerine göre Avrupa Ortak Dil Referansı (CEFR)’na uygun olarak A1, A2, B1, B2 ve C1 düzeylerinden oluşan gruplara ayrılır.

(2) Seviye tespit sınavından alınan puanlara göre sınıflar oluşturulur. Ayrıca sınıflar oluşturulurken öğrencilerin sınavdan aldıkları puanlar ve geldikleri ülkeler gibi faktörler de dikkate alınarak karma bir sınıf oluşturulabilir.

(3) Seviye tespit sınavına girmek istemeyen öğrencinin kaydı doğrudan başlangıç düzeyine (A1) yapılır. İlgili ders sorumlularının önerisi ve öğrencinin dersteki performansına göre gruplar arasında geçiş yapılabilir.

 

Sınavlar ve notlar

MADDE 9- (1) Sınavlar, kur sonunda BAÜN TÖMER’in belirlediği tarihlerde yapılır. Kur sonu sınavları beceri alanlarına uygun olarak okuma, anlama, dinleme, yazma, konuşma alanları ve dil bilgisi yeterliliğinden oluşur.

(2) Kur sonu sınavına, devam zorunluluğunu yerine getirmiş öğrenciler girebilir.

(3) Kur sonu sınavı, dört beceriye (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) ve dil bilgisi yeterliliğine uygun olarak beş bölümden oluşur. Tüm bölümler %20 oranına eşit olarak yansıtılarak kur sonu başarı notu hesaplanır. Öğrenciler kur sonu sınavından başarılı sayılabilmeleri için toplam en az 70 puan almak zorundadır.

 

Sınav sonucuna itiraz

MADDE 10- (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının ilanından itibaren beş (5) iş günü içinde BAÜN TÖMER Müdürlüğüne yazılı bir şekilde başvurarak, sınavlara itiraz edebilir. Başvuru üzerine, yapılacak inceleme sonucunda hata tespit edilirse gerekli düzeltme yapılır. Bu sürenin bitiminden sonra hiçbir not değişikliği talebi işleme alınmaz.

 

Mazeret sınavları

MADDE 11- (1) Öğrencilerin aşağıda belirtilen mazeretler nedeniyle kur sonu sınavına katılmaması ve belgesiyle başvuru yapması durumunda mazeretli sayılmasına Yönetim Kurulunca karar verilir:

a) Hastalık Hali: İlgili sınav tarihlerinde, öğrencinin veya birinci ya da ikinci derece yakınlarından birinin hastaneye yatmasını gerektirecek nitelikte ciddi bir rahatsızlığı bulunması nedeniyle ilgili sınava katılamayan öğrencinin, bu durumunu heyet raporuyla belgelemesi ve dilekçe ekinde sunması gerekir.

b) Yakınlarından Birinin Vefatı: İlgili sınav tarihlerinde, birinci veya ikinci derece kan bağı bulunan yakınlarından birinin vefatı nedeniyle ilgili sınava katılamayan öğrencinin, bu durumunu belgelemesi ve dilekçe ekinde sunması gerekir.

c) Trafik Kazası ve Beklenmeyen Haller: Öğrencinin sınav gününde trafik kazası geçirmesi durumunda ilgili trafik şubesinden alacağı kaza raporunun ya da beklenmeyen hallerle ilgili belgenin sınav tarihinden itibaren en geç üç (3) iş günü içinde BAÜN TÖMER Müdürlüğüne form ekinde sunulması gerekir.

ç) Mücbir Sebep: Öğrencinin sınava girmesini engelleyecek nitelikte bir mücbir sebebin (yangın, sel, deprem, yıkım, pandemi vb.) vuku bulması halinde öğrenci mazeret sınav hakkı kazanır. Öğrencinin ilgili resmî makamlardan alacağı belgeyi sınav tarihinden itibaren en geç üç (3) iş günü içinde BAÜN TÖMER Müdürlüğüne form ekinde sunması gerekir.

d) Tutukluluk ve Hükümlülük Hali: İlgili sınav tarihlerinde, tutuklu veya hükümlü olması nedeniyle sınava katılamayan öğrencinin, bu durumunu belgelemesi ve bunu dilekçe ekinde sunması gerekir.

e) Üniversite ve Diğer Resmi Kurumlarca Görevlendirilme Hali: İlgili sınav tarihlerinde, ulusal veya uluslararası yarışma, sportif faaliyet vb. nedenlerle üniversite tarafından veya diğer resmi kurumlarca görevlendirilmesi sebebiyle ilgili sınava katılamayan öğrencinin, bu durumunu belgelemesi ve dilekçe ekinde sunması gerekir.

(2) Mazeretlere ilişkin başvurular belgeleriyle birlikte, mazeretin bitimini izleyen beş (5) iş günü içerisinde yazılı olarak merkez müdürlüğüne yapılır. Bu süre geçtikten sonra yapılan mazeret başvuruları hakkında işlem yapılmaz.

(3) Mazeretleri kabul edilip mazeret sınavı hakkı tanınan öğrenciler sınav haklarını BAÜN TÖMER Müdürlüğü’nce belirlenen gün, yer ve saatte kullanır.

 

Başarılı ve başarısız öğrenciler

MADDE 12- (1) BAÜN TÖMER’de öğrenim gören öğrencilerden Yeterlilik sınavında ya da hazırlık sınıfları C1 düzeyi kur sonu sınavlarında başarılı olan öğrencilere Türkçe dil düzeylerine uygun yeterlilik sertifikası verilir. Yeterlilik sertifikası geçerlilik süresi iki (2) yıldır. Başarılı öğrencilerin yarıyıl sonlarında kayıtlı oldukları bölüm/programa devam edebilmek için ilgili birimlere başvurmaları gerekmektedir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Disiplin

MADDE 13- (1) BAÜN TÖMER hazırlık sınıfı öğrencilerinin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.